Miksi hevonen

Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa hevosen kuntouttavia ominaisuuksia hyödynnetään suunnitellusti ja tavoitteellisesti. Hevonen sopii kuntouttavaan toimintaan monien erityislaatuisten ominaisuuksiensa vuoksi. Hevosen kanssa toimiminen on voimaannuttava kokemus. Hevonen voi toimia siltana oppimisessa ja hyvinvoinnissa.

Hevonen on suurikokoinen ja kunnioitusta herättävä, erittäin herkkä ja sosiaalinen laumaeläin. Hevonen aistii tunnetiloja herkästi ja rikkaan elekielensä avulla hevonen toimii ihmisen tunteiden peilinä. Hevonen herättää tunteita ja mielikuvia sekä toimii peilinä tunteiden kohtaamisessa. Hevonen on läsnä hetkessä ja antaa ihmisen toiminnasta välittömän palautteen. Hevonen antaa ja ottaa vastaan hoivaa ja kosketusta. Hevonen ei syrji ketään ulkonäön tai ennakkoluulojen perusteella.

Hevosen hyvinvoinnista huolehtiminen opettaa vastuun kantamista ja auttaa huomaamaan asioita, joista myös ihmisen oma hyvinvointi koostuu. Hevostallin normaalit tehtävät, kuten hevosten hoito, ruokinta, puhtaudesta huolehtiminen ja ratsastaminen mahdollistavat monien taitojen oppimisen. Ison eläimen hallinta tuo itseluottamusta. Ratsastaminen ja hevosen kanssa elekielellä viestiminen vahvistaa tarkkaavaisuutta ja kehotietoisuutta sekä oman kehon hallintaa.

  • Yhdessäoloa, onnistumisen kokemuksia, rauhoittumista ja rentoutumista
  • Hevosen korvaan voit kuiskata ilot ja murheet, hevosen selässä voit kokea vauhdin hurmaa

Hevonen opastaa olemaan läsnä hetkessä ja antaa mielen levätä ilman suorittamisen paineita.